Nabestaandenzorg

Wanneer je iemand verliest die je erg dierbaar is verandert voor je gevoel alles in je leven. De wereld ziet er anders uit en niets is meer hetzelfde. Je rouwt om degene die er niet meer is. Naast alle emoties die het overlijden van een dierbare met zich meebrengt, moet er veel geregeld worden. Ik bied nabestaandenzorg waarbij ik u emotioneel ondersteun in uw rouw en verdriet gedurende deze moeilijke periode. Daarbij kan ik u ondersteunen met advies over wat er geregeld moet worden. Ik help u om overzicht te houden in een emotioneel moeilijke periode. Bij complexe praktische situaties help ik door u naar een specialist uit mijn netwerk te verwijzen.

Psychosociale Hulpverlening

​In de periode na een overlijden kan ik nabestaanden psychosociale hulp verlenen. Dat doe ik door ze te begeleiden bij psychische, emotionele en sociale gevolgen, die ze ervaren binnen een gezin of familie, in andere relaties en op het werk.

Geen mens is zo aanwezig als de persoon die wordt gemist.

Lotgenotengroep voor mensen die een geliefde hebben verloren ten gevolg van zelfdoding.

Iemand verliezen door zelfdoding is ingrijpend en zwaar, het is één van de zwaarste klappen die je kunt meemaken. Verlies door zelfdoding is verschillend van alle andere sterfgevallen. De manier waarop jij je verdriet ervaart is uniek. Persoonlijke ervaringen, relaties en levensomstandigheden maken dat een verlies voor iedereen anders is. Toch kan het helpend zijn om je verhaal te delen met mensen die naar je luisteren en het vooral begrijpen, doordat ze een soort gelijke ervaring hebben.

Zes maandelijkse bijeenkomsten : Data: 24 februari, 24 maart, 21 april, 26 mei, 16 juni en 15 september

Tijd: 14.00 tot 16.30 uur

Locatie: ’t Holland 3, Duiven

Kosten: 12,50 euro per bijeenkomst

Ondersteuning en begeleiding bij rouw en verlies

​In de ondersteuning en begeleiding bij rouw en verlies heb ik aandacht voor het proces van rouw en sta ik nabestaanden en gezinnen bij tijdens een periode van verdriet. Met een luisterend oor, aandacht, begrip en erkenning bied ik handvatten om verder te gaan na het overlijden van de geliefde. Als rouw- en verlies begeleider ben ik ervaren en geschoold. Indien er sprake is van stagnerende rouw kan ik verwijzen voor passende therapie.

​Adviserende ondersteuning

Samen met u zetten we op een rijtje bij welke instanties het overlijden moet worden gemeld, welke verzekeringen, abonnementen, contributies en lidmaatschappen opgezegd moeten worden. Als nabestaande heeft u rechten en plichten, u krijgt te maken met nalatenschap, erfrecht en bank- en belastingzaken. Wellicht kunt u aanspraak maken op pensioen of een nabestaandenuitkering. Bij deze belangrijke praktische zaken kan ik u adviseren en door verwijzen naar specialisten zoals Notarissen, financieel adviseurs. ​

Het gezin in rouw

Als een dierbare overlijdt, heeft dit invloed op het hele gezin. Ouders hebben hun eigen verdriet en moeten omgaan met het verdriet van hun kinderen. Goede begeleiding van de ouders zorgt dan voor een veilige en warme opvang van de kinderen. Als de ouders ruimte krijgen om met hun eigen verdriet om te gaan, ervaren zij ook ruimte om hun kinderen goed te kunnen opvangen. Hulp van een professional kan ouders helpen er voor hun kinderen te zijn. Ik begeleid gezinnen bij rouw en verlies en geef advies hoe om te gaan met de emoties van kinderen. Daarbij houd ik rekening met de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Als professional geef ik adviezen over de periode na het overlijden en help ik het gezin bij het doorleven van de rouwperiode.

​Werkwijze

Ik werk in de gemeente Montferland, de Liemers en omliggende regio als gediplomeerd nabestaandenbegeleider en rouw- en verliesbegeleider.
Wanneer u de begeleiding gedurende deze emotionele fase in uw leven aan mij toevertrouwt, kunnen we samen kijken waar uw behoefte in ondersteuning ligt. Misschien is er eerst de behoefte om de praktische afhandeling in kaart te brengen voordat u met mij de begeleiding in rouw en verlies voortzet. Of misschien heeft u alleen behoefte aan begeleiding, een luisterend oor en/of handvatten om verder te gaan na het overlijden van uw dierbare.
Als u contact opneemt, kom ik graag bij u voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en kunnen we uw hulpvraag met elkaar bespreken en kijken of ik wat voor u kan betekenen. Alles wat we bespreken, blijft onder ons.
De kosten van nabestaandenzorg kunnen in aanmerking komen voor vergoeding. Informatie over vergoedingen voor begeleiding vindt u op de pagina Tarieven.

Rouw en verlies horen bij het leven. Rouwbegeleiding kan vergoed worden. Ik ben geregistreerd lid van de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg), VPMW (Vakgroep Psychosociaal en Maatschappelijk Werk) en van de stichting RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg). Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u voor rouwbegeleiding meestal een declaratie indienen bij uw zorgverzekeraar. Informatie over vergoedingen voor begeleiding in deze fase vindt u op de pagina Tarieven.​

Lotgenotenkring

RONDOM ZIEKZIJN, OVERLIJDEN EN ROUW en Praktijk op eigen kracht van Ronald Kersten organiseren ook dit aankomende jaar maandelijks de Lotgenotenkring in zes achtereenvolgende bijeenkomsten. De Lotgenotenkring voor Rouw en Verlies is voor mensen die recent een dierbare hebben verloren door overlijden. Dit jaar zijn zij de samenwerking aangegaan met Marlies Vriens rouw- en verliesbegeleider. De bijeenkomsten zullen gehouden worden in Montferland, de Lingewaard en de Liemers. ​